Ta stran uporablja piškotke
S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši nakup, naprednejše funkcije in spletno analitiko. Ali dovolite nameščanje piškotkov na svojo napravo?
Dovolim uporabo piškotkov
Več informacij o piškotkih
Za pomoč pri nakupu ali naročilo pokličite na:080 10 91
kosmodisk

Za pomoč pri nakupu ali naročilo pokličite na:

080 10 91

zapri okno X

Oprostite,

Žal ne sprejemamo e-mail naslovov, ki se nahajajo pri ponudniku email.si, zato Vas prosimo, če lahko v spodnje okno podate drugi e-mail naslov. Hvala.

S pisanjem v spodnje okno se bo to okno zaprlo, če se ne zapre Vas prosimo, da ga zaprete sami.

E-novice

Prijavite se na brezplačne mesečne novice z nasveti za zdravo hrbtenico.
Pošlji
Obiščite tudi
Nasveti

Tomaž Popit, fizioterapevt in manualni terapevt

Tomaž Popit se s športno fizioterapijo ukvarja že več kot 10 let. V tem času je s športniki prepotoval že veliko sveta, bil na številnih svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah (l. 1992 in '94 z našo biatlonsko ekipo ter '98 in 2002 s slovensko moško smučarsko reprezentanco). Pred leti se je začel izpopolnjevati tudi na področju manualne terapije, brez katere v vrhunskem športu ne gre.

HRBTENICA - medvretenčne ploščice
KOLENO - meniskus, križne vezi
KOLENO - obraba hrustanca
KRIŽ - mravljinčenje & blokade v hrbtenici
KRIŽ - drža telesa in vaje
KRIŽ & VRAT - ABC obliž
LUMBALNA LORDOZA
PSORIATIČNI ARTRITIS
ROKE - Raynaudov sindrom
ROKE - mravljinčenje

HRBTENICA - medvretenčne ploščice

Vprašanje:

Star sem 30 let in že skoraj tri leta imam težave s hrbtenico. Ortoped mi je na podlagi rentgenskih posnetkov ugotovil, da imam obrabljeno medvretenčno ploščico v križnem delu hrbtenice. Sicer sem se doslej kar precej ukvarjal s športom; predvsem sem veliko hodil v hribe, kolesaril in smučal. Pri športu pa imam zdaj občasno težave. Predvsem če se držim naprej, me prične boleti hrbtenica. Bolečina se pojavi tudi, če dalj časa stojim ali enakomerno hodim po ravnem (npr. med nakupovanjem). Za lajšanje težav uporabljam tudi ledveni del Kosmodiska, ki mi sicer pomaga, a me predvsem skrbi, kaj storiti, da se stanje ne bo še naprej slabšalo? Ali mi lahko kiropraktik koristi?

Odg. (Tomaž Popit):

Na rentgenskih posnetkih ni mogoče videti mehkih tkiv, kar medvretenčna ploščica je. Obrabo medvretenčne ploščice lahko pokažeta MRI (magnetna resonanca) in CT slikanje. Če se bodo težave stopnjevale, bi bilo MRI ali CT priporočljivo opraviti. Bolečina v hrbtu, ko se držite naprej, je povsem normalen pojav, vzrok pa so verjetno oslabljene mišične strukture okrog hrbtenice. Svetujem vam vaje za krepitev mišic hrbta, ki pa se morajo pravilno izvajati, ker v nasprotnem primeru pride do poslabšanja stanja. Za samo razbremenitev je priporočeno obešanje za noge, ker takrat ni pritiska na medvretenčne ploščice in pride do boljše prekrvavitve ploščic. Kiropraktik lahko ugotovi, kaj je vzrok težavam in, če je potrebno, tudi namesti medvretenčno ploščico ali samo vretence v pravilen položaj. S tem odpravi blokado v hrbtenici.

Na vrh

KOLENO - meniskus, križne vezi

Vprašanje:

Težave mi povzroča koleno. Pri hoji, teku, smučanju se v desnem kolenu pojavi ostra bolečina. Koleno me najbolj boli, kadar počepnem. Rada bi se izognila obiska pri zdravniku, zato vas prosim za nasvet. Ali mi priporočate obisk pri kiropraktiku, manualnemu terapevtu?

Odg. (Tomaž Popit):

Če vas boli po sredini, pod pogačico in čutite preskakovanje oz. pokanje v kolenu, gre za težavo v sami ovojnici, ki ni več gladka, kot bi praviloma morala biti. Če je bolečina ob strani, kar je največja verjetnost, ker vas boli pri počepu, je vzrok v samem meniskusu, ki se uklešči. Za kako veliko poškodbo meniskusa gre, bo ugotovil specialist ortoped ali dober kiropraktik oziroma manualni terapevt. V kolikor pa čutite bolečino znotraj samega kolena, gre za poškodbo kolenskih vezi. Če kolenske vezi niso v celoti strgane, je potrebno ojačati mišice okrog kolenskega sklepa. Možni so tudi drugi vzroki vaših bolečin, za katere pa bo potreben pregled pri ortopedu ali fizioterapevtu. Večino problemov lahko odpravi fizioterapevt ali kiropraktik z določenimi vajami in manipulacijami, v primeru hujših poškodb, pa bo potreben operativni poseg.

Na vrh

KOLENO - meniskus, obraba hrustanca

Vprašanje:Star sem 35 let. Igram tenis in se na splošno veliko ukvarjam s športom. Imam pa problem s koleni. Zadnja leta me vse bolj pogosto boli desno koleno. Zdravniki pravijo, da gre za obrabo hrustanca. Prisotna je tudi poškodba meniskusa. Zanima me kakšno nalogo sploh imata meniskus in hrustanec, in zakaj prihaja do teh bolečin?

Odg. (Tomaž Popit):

Meniskus: V sklepu kolena je na vsaki strani po en polmesečast hrustančen vložek. Meniskusa sta pritrjena na golenico in napravita v njej jamici, v kateri drsita kepi stegnenice. Meniskus se sestoji iz vlaknastega (fibroznega) hrustanca, ki je zelo čvrst, trd, a se upogiba. Meniskusa delujeta kot stabilizator udarcev in kolenskega sklepa. Pomagata pa tudi hraniti sklepni hrustanec skozi njihovo bogato zalogo krvi, ki poveča zmožnost samo-regeneracije hrustanca. Pri mladih ljudeh in športnikih so vzroki poškodb meniskusa največkrat travme. Meniskusi so posebno ranljivi na poškodbe, kjer je prisoten pritisk in rotacija kolena. Ponavadi pride do poškodbe meniskusa v kombinaciji s poškodbo sprednjega križnega ligamenta. Pri starejših ljudeh in športnikih pa so poškodbe meniskusov rezultat vsakdanjih travm, kot so upogib, ukrivljenje kolena, počepi ali pa pri teku, ko je kolenski sklep zelo obremenjen. Meniskus igra pomembno vlogo v kolenskem sklepu. Toda, ko je enkrat nesposoben, da se regenerira, so mnogi koristni efekti strukture meniskusa izgubljeni. Če natrgan del meniskusa povzroča bolečine in težave, ga je potrebno kirurško odstraniti.

Hrustanec: Hrustančno tkivo je mehkejše, toda prožnejše od kostnega, ker se sestoji medceličnina samo iz organskih spojin. Kostno in hrustančno tkivo sestavljajo telesno ogrodje. Sta odporna na pritisk, in do neke mere prožna. Poznamo 3 vrste hrustanca: sklepni ali hialinski hrustanec (pokriva sklepne površine), fibrozni hrustanec (meniskus, vertebralni diskus) in elastični hrustanec (zunanje uho). Sklepni hrustanec je kompleksno, živo tkivo, ki oblega površino sklepa. Njegova funkcija je, da omogoči majhno drgnjenje površine sklepa. Povedano drugače: sklepni hrustanec je zelo tanek stabilizator udarcev. Je iz petih različnih plasti, od katerih ima vsaka plast strukturne in bio-mehanske različnosti. Sklepni hrustanec se poškoduje pri travmatičnih mehanskih poškodbah ali pa pri progresivnih mehanskih degeneracijah (obraba, trganje). Sklepni hrustanec nima direktne oskrbe s krvjo, zato ima majhne zmožnosti samoceljenja. Če se stopnjuje izguba plasti sklepnega hrustanca, spodaj ležeča kost nima zaščite pred normalnimi obremenitvami in vsakodnevnimi aktivnosti, in to vodi v »osteoarthritis«. Znaki poškodbe sklepnega hrustanca so na začetku otekanje sklepa in nejasna bolečina. Nato se pojavijo togost, zmanjša se obseg gibljivosti, bolečine v sklepih.

Na vrh

KRIŽ - mravljinčenje & blokade v hrbtenici

Vprašanje:

Star sem 25 let. Že dalj časa imam težave z bolečinami v križu. Zdravniki so mi svetovali vaje in telovadbo, stanje pa se slabša. Približno 4 leta imam v precej običajnih položajih (npr. prekrižane noge, sedenje po turško, roke nad višino glave), težave z mravljinčenjem. Dobil sem tudi že blokado, po kateri so se stvari popravile. Zdaj pa je stanje tako, da imam bolečine v spodnjem delu križa, v nogah, ki so zelo težke ter zelo močno in pekočo bolečino v obeh petah. Kaj je vzrok in kaj lahko naredim?

Odg. (Tomaž Popit):

Vaše težave so nastale zaradi blokad v hrbtenici. Gre za dislokacijo medvretenčnih ploščic, ki pritiskajo na hrbtenične živce in zato se vam pojavlja mravljinčenje oz. odrevenelost v okončinah. Za mravljinčenje v spodnjih okončinah je vzrok dislocirana (premaknjena) medvretenčna ploščica v lumbosakralnem predelu. Potreben bi bil obisk pri manualnem terapevtu ali kiropraktiku, ki bi vam s posebnimi gibi in vajami naravnal medvretenčne ploščice. Šele takrat, ko so odpravljene te blokade v hrbtenici, je koristna in priporočljiva telovadba oz. vaje za krepitev obhrbteničnih mišic, tako da lahko s temi vajami ojačate mišice in vezi in vzdržujete obstoječo pravilno lego same hrbtenice in medvretenčnih ploščic.

Na vrh

KRIŽ - drža telesa in vaje

Vprašanje:

Stara sem 32 let. Težave s hrbtenico so se mi začele že v osnovni šoli. Že takrat sem hodila na fizioterapijo in "diadinamic". Od takrat pa do pred kakšnim letom sem imela težave le pred menstruacijo, oz. če sem dalj časa stala. Že več kot leto dni pa se vozim v službo z avtom - 35 km v eno smer, v službi pa skoraj ves čas sedim za računalnikom. Gre za bolečine v križu oz. spodnjem delu hrbtenice. Najhuje je zjutraj, ko vstanem iz postelje in v službi, ko vstanem iz stola. Takrat mi najbolj prija globok predklon. Zanima me, kako kolesarjenje vpliva na hrbtenico, ker že kar nekaj let gorsko kolesarim? Pri vzponu me namreč pogosto boli v križu.

Odg. (Tomaž Popit):

Položaji, pri katerih vas začne boleti križ, govorijo o nepravilnem položaju oziroma slabi drži, ko sedite za računalnikom. Nujno spremenite višino stola, ali pa stol za svojo delovno mizo. Proti računalniku morate biti obrnjeni s celotnim telesom in ne samo z glavo ali samo s polovico telesa. Monitor, tipkovnica in vaše vzravnano telo morajo biti vodoravni. Sedite vzravnano in se ne »zleknite v stol«. Med delom večkrat vstanite in se pretegnite. Zjutraj naj bi se zbudili brez bolečin in utrujenosti. Vsake bolečine in utrujenost v vratu, križu, ali kje drugje, opozarjajo, da je nekaj narobe s samo posteljo in spanjem. Telo se ne spočije, mišice so napete in pojavijo se bolečine. Če imate starejši jogi, vam svetujem, da si kupite novega, saj tretjino dneva spite na njem. Za začetek ga vsaj od časa do časa obračajte. Jogi sčasoma podleže teži telesa in naše telo avtomatsko zdrsne vedno v isti predel jogija. To ni takšna "luknja", da bi jo videli s prostim očesom. Tudi vaša kratkotrajna rešitev oziroma ublažitev bolečin z izvajanjem globokega predklona, jasno kaže na to, da so vaše hrbtne mišice preutrujene. Pri predklonu jih namreč raztegnete in sprostite. Svetoval bi vam izvajanje osnovnih vaj za krepitev in sproščanje hrbtnih in trebušnih mišic.

Pri KOLESARJENJU moramo biti pazljivi predvsem na dve stvari. Pravilna namestitev višine sedeža in krmila, ter na prepih. Pri vzponih zopet nastopijo težave zaradi preobremenjenosti hrbtnih mišic. Ali nimate pravilno razporejene višine sedeža in krmila, ali pa so to res hujši vzponi in vaše mišice tega preprosto ne zdržijo. Če pa kolesarimo stoje v hrib, je to še bolj izraženo. Ravno obratno pa je pri spustu. Tam pa morate biti v stoječem položaju, še posebno pri neravnem terenu. Torej, okrepite vaše hrbtne in trebušne mišice, sedite vzravnano in videli boste, da se bodo stvari obrnile na bolje.

Na vrh

KRIŽ & VRAT - ABC obliž

Vprašanje:

Pred 5 leti sem si poškodovala prečne nastavke L1, L2, L3 in L4. Po poškodbi mi je pomagal manualni terapevt. Opažam, da se mi je drža spremenila. Imam težave s križem in vedno pogosteje tudi z vratom. Fizioterapija ni uspešna. Občasno si dam na boleče mesto ABC termo obliž. Kaj mislite o tem?

Odg. (Tomaž Popit):

Malo podrobneje bi morali opisati vašo poškodbo hrbtenice. Ali je šlo za zlom, samo močan udarec, napočenost? Menim, da se vam zaradi te poškodbe ne bi smela spremeniti vaša drža. Bi pa moral malo več vedeti o vaši poškodbi. ABC obliž vam pomaga, ker greje in se vam tako izboljša prekrvavitev na tistem predelu telesa. Zato tudi mislim, da je vzrok vsem vašim težavam nepravilna oziroma prisilna drža. Delate sede? Priporočam obisk kiropraktika, vendar ga opozorite na vašo poškodbo, ki ste jo imeli. Potrebno bo tudi malo telovadbe oz. izvajanje vaj za hrbtenico.

Na vrh

LUMBALNA LORDOZA

Vprašanje:

Star sem 22 let. V križu me je že 4-krat »presekalo«. Ko sem šel k zdravniku in na slikanje, so mi povedali da imam poudarjeno lumbalno lordozo. Zanima me, če lahko še hodim v fitnes, ker namreč rad telovadim? In na kaj moram paziti, čemu se moram izogibati? A se stanje lahko poslabša?

Odg. (Tomaž Popit):

Diagnoza - poudarjena lumbalna lordoza - vam ne bi smela povzročati toliko problemov. Po nekaterih raziskavah imajo ljudje s poudarjeno lumbalno lordozo celo manj problemov s hernijami, ker se pri njih razvije hernija povečini na sprednji strani. Ta pa ne povzroča toliko problemov kot stranske in hernije na zadnji strani. Lahko da gre pri vas še za kakšen drug problem, kot samo za poudarjeno lumbalno lordozo. V fitnes lahko še vedno hodite in je to tudi priporočljivo. Paziti pa morate, da med izvajanjem vaj ne obremenjujete preveč križa. Pri vseh vajah, ki jih delate leže, morate paziti, da noge ne visijo čez rob klopi (s tem še bolj poudarjate lumbalno lordozo), ampak morajo noge biti skrčene, tako da razbremenimo križni del hrbtenice (npr. pri "bendžu"). Težimo k temu, da je križni del raven in da ga skušamo čim bolj razbremeniti. V bistvu gre pri vas za zasuk medenice. Zato morate raztegovati mišice stegna, ker imate skoraj zagotovo prikrajšavo illiopsoasa in okrepiti morate hrbtne mišice, tako da boste vzpostavili ravnotežje med sprednjo in zadnjo stranjo mišic. Če boste vaje izvajali pravilno, se vam stanje ne bi smelo poslabšati. Posvetujte se z inštruktorjem fitnesa in ga opozorite na svoje težave, tako da vam lahko svetuje pri pravilnem izvajanju vaj.

Na vrh

PSORIATIČNI ARTRITIS

Vprašanje:

Dve leti boleham za psoriatičnim artritisom. Zanima me predvsem ali je to bolezen lahko zaustaviti ali izboljšati? Jemljem namreč tablete metrotraxsat. Ali lahko kljub tabletam bolezen napreduje in kako močno?

Odg. (Tomaž Popit):

Psoriatični artritis je oblika vnetnega artritisa, ki napade sklepe in kožo. Prizadene približno 10 odstotkov ljudi, ki imajo psoriazo. Psoriaza je kožno vnetna bolezen, ki se izraža v rdečici, srbenju in suhosti kože, v bolezenskih spremembah na nohtih in bolečini ter otekanju sklepov. Ponavadi se bolezen pojavi v zadnjih sklepih prstov na roki ali nogi, na zapestju, kolenih ali gležnjih, prav tako je lahko prizadeta tudi hrbtenica in sakralni predel. Psoriaza se ponavadi razvija mesece ali leta preden začnejo otekati in boleti sklepi. Psoriatični Artritis se lahko pojavi tudi zelo hitro in nenadoma. Ponavadi zbolijo ljudje v starosti med 30 -5 0 letom. V 15 odstotkov primerov se psoriatični artritis pokaže pred simptomi psoriaze. Vzrok je neznan, na njegov razvoj pa vplivajo genetski faktorji skupaj z imunskim sistemom, infekcije in psihične travme. Otroci staršev, ki imajo psoriaso, so 3-krat bolj dovzetni, da bodo razvili bolezensko stanje. Poznamo pet tipov psoriatičnega artritisa. Razlikujejo se po tem, kateri sklep napadejo, glede simetričnosti in po intenzivnosti. Pomembno je, da razumemo njegove značilnosti, le tako ga lahko pravilno zdravimo. Na splošno je psoriatični artritis blaga oblika bolezni. Je sicer neozdravljiv, ampak s pravilnim zdravljenjem lahko zmanjšamo bolečine in okorelost v sklepih ter omilimo probleme s kožo. Psoriatični Artritis je kronično (dolgotrajno) stanje in ni pogubna oblika artritisa. Napade kožo in sklepe ne pa vitalnih organov. Reakcije in stranski učinki zdravljenja ali infekcije so lahko bolj resne od same bolezni.

Zdravljenje:

  1. Nesteroidne antiflamatorne tablete lahko omogočijo dolgotrajno olajšanje kroničnih bolečin in vnetja.
  2. Kortikosteroidi se dajejo v obliki injekcij direktno v prizadeti sklep.
  3. Anti-revmatične tablete upočasnijo napredovanje bolezni, so močnejše od nesteroidnih antiflamatornih tablet, vendar počasneje delujejo (methotrexate).
  4. Telovadba in vsakodnevna aktivnost.
  5. Hidroterapija (telovadba v bazenu).
  6. Terapija z vročimi in hladnimi obkladki.
  7. Opornice.
  8. Operacija.

Najpogostejši stranski učinki Methotrexata so razdražljiv želodec, slabost, bruhanje, izguba apetita, driska. Če se le ti pojavijo, se morate nujno posvetovati s svojim zdravnikom. Pri dolgotrajni uporabi, pa se lahko pojavijo tudi poškodbe pljuč in jeter. Prav tako morate takoj k zdravniku, če se razvije kašelj, vročina ali plitvo dihanje. Prepovedana je sočasna uporaba oziroma uživanje alkohola. Po večletni uporabi Methotrexate, bi morali opraviti biopsijo jeter tako, da se vidijo direktni učinki zdravila na vaša jetra. Preden ste začeli uporabljati Methotrexate, bi prav tako morali opraviti laboratorijske teste in RTG slikanje pljuč. Prvo leto po začetku uživanja tablet, morate opravljati redne rutinske preglede krvi.

Stranski učinki zdravila so pogosto znak, da je potrebno prekiniti z uživanjem zdravila oziroma spremeniti njegovo količino doziranja. Svetujem vam, da se še enkrat pogovorite s svojim zdravnikom o Methotrexate in njegovih stranskih učinkih. Če zaznate stranske učinke, se nemudoma napotite k svojemu zdravniku in opravite laboratorijske teste. Svetujem vam tudi, da obiščete homeopata in zdravnika, ki se ukvarja z akupunkturo. Saj le te alternativne metode veliko pripomorejo k olajšanju in izboljšanju psoriatičnega artritisa. Kako hitro in v kolikšni meri se bo vaša bolezen razvijala naprej, pa je žal nemogoče napovedati.

Na vrh

ROKE - Raynaudov sindrom

Vprašanje:

Imam problem z rokami. Pri najmanjši ohladitvi ali v mrzli vodi mi postanejo prsti mrzli, togi in omrtvičeni. Postavljeno imam diagnizo Raymandov Sindrom. Mi lahko malo več poveste o tem prosim! Ali pomaga kiropraktika ali druga naravna medicina?

Odg. (Tomaž Popit):

Raynaudov sindrom je funkcijska motnja perifernih arterij in sodi med prekrvavitvene motnje v žilah udov. Ožilje okončnin se v normalnih fizioloških pogojih na mraz odzove z zoženjem in posledično z zmanjšanjem oddajanja toplote iz telesa. Pri opisani motnji pa so živčni končiči v okončinah preveč občutljivi. Že minimalni padci temperature sprožijo močno krčenje, stiskanje in zapiranje malih arterij. Napadi se pojavijo hitro, trajajo pa lahko od nekaj minut do več ur. Prizadet je lahko en sam ali več prstov, ali pa samo del prsta ali prstov. Koža pobledi, pomodri in pordeči. Po napadu je lahko prizadeti del obarvan bolj rožnato ali modro kot običajno. Pri bolnikih z dolgotrajnim Raynaudovim sindromom, še zlasti, če je povezan z boleznijo vezivnega tkiva ( Revmatoidni artritis, lupus... ), pride do trajnih sprememb na koži prstov rok in nog. Koža postane gladka, napeta, tanjša in se začne svetiti. Na konicah prstov se lahko pojavijo tudi majhne, boleče ranice in razjede. Motnjo lahko sprožijo nekatere kemikalije in zdravila, kot so antihipertoniki (za zdravljenje visokega krvnega pritiska), ergotamin (zdravljenje migrene), sproži jo lahko tudi dolgotrajneša uporaba vibracijskega orodja in naprav. Kako se izogibati napadom, vas je verjetno seznanil sam zdravnik. Glede drugih terapij pa takole. Kiropraktika - manipulacija vratne hrbtenice lahko spodbudi in poživi krvni obtok v dlaneh, stopalih in prstih. Torej pomaga. Pomagajo pa tudi druge metode alternativne medicine, kot so homeopatija, akupunktura in akupresura, naturopatija.

Pomaga tudi hidroterapija, terapevtska masaža in izmenične kopeli. Odpovedati se je potrebno nikotinu, kofeinu, hormonski kontracepciji, preparatom za hujšanje. Pri delu v vodi, uporabljajte zaščitne rokavice (z bombažno oblogo), pod katerimi je dobro imeti še tanke bombažne rokavice. Uživajte veliko tekočine in hrano, ki pospešuje in spodbuja prekrvavitev (kivi, češnje, breskve, čili, ingver, poper, črna soja). Pomaga tudi GINKO, in kitajska zelišča, kot je kitajski gozdni koren (Angelica sinensis).

Na vrh

ROKE - Mravljinčenje

Vprašanje:

Imam problem z roko. Veliko delam za računalnikom in zadnji mesec se mi mravljinčijo prsti na rokah. Zdi se mi, da imam tudi slabši občutek v roki. Kaj storiti? Bil sem že na fizioterapiji, vendar brez uspeha. Zdravniki tudi omenjajo operacijo, ki pa se bojim. Kaj mi svetujete?

Odg. (Tomaž Popit):

Verjetno bo potreben specialističen pregled pri ortopedu in nevrologu. Potrebno bo ugotoviti, katera veja živca in v kakšni meji in kje, je poškodovana. Vzrokov je lahko več. Lahko je problem v vratnem predelu, v predelu komolca, ali pa v predelu zapestja (karpalni sindrom). Verjetno gre pri vašem primeru za karpalni sindrom. Vse te probleme zelo uspešno odpravljajo manualni terapevti, če seveda problem oz. težava le ni prevelika in je res potrebna operacija. Vsekakor vam svetujem obisk kiropraktika, kajti za operacijo se še vedno lahko odločite, obratno pa bo težje.

Na vrh

Priporočamo
KOSMODISK CLASSIC hrbtni masažni pripomoček
Vaša cena: 54,90 €

Dodaj v košarico
KOSMODISK ACTIVE športni pas
Vaša cena: 75,90 €

Dodaj v košarico

© 2008, Studio Moderna d.o.o. | Kontakt | Tel. 080 10 91 E-MAIL: kosmodisk@studio-moderna.com | KOSMODISK International

Telefon: + 386 1 58 99 900

Studio Moderna, finančne in intelektualne storitve ter trgovina, d.o.o., Podvine 36, 1410 Zagorje ob Savi, matična številka: 5566975, davčna številka: SI-95400818, št. registrskega vložka: 1/5174/00, osnovni kapital: 1.260.724,42 EUR. Studio Moderna, d.o.o., je zavezanec za plačilo davka na dodano vrednost.