Ta stran uporablja piškotke
S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši nakup, naprednejše funkcije in spletno analitiko. Ali dovolite nameščanje piškotkov na svojo napravo?
Dovolim uporabo piškotkov
Več informacij o piškotkih
Za pomoč pri nakupu ali naročilo pokličite na:080 10 91
kosmodisk

Za pomoč pri nakupu ali naročilo pokličite na:

080 10 91

zapri okno X

Oprostite,

Žal ne sprejemamo e-mail naslovov, ki se nahajajo pri ponudniku email.si, zato Vas prosimo, če lahko v spodnje okno podate drugi e-mail naslov. Hvala.

S pisanjem v spodnje okno se bo to okno zaprlo, če se ne zapre Vas prosimo, da ga zaprete sami.

E-novice

Prijavite se na brezplačne mesečne novice z nasveti za zdravo hrbtenico.
Pošlji
Obiščite tudi
Pogosti vzroki za bolečine v hrbtenici
Pogosti vzroki za bolečine v hrbtenici

Bolečine v hrbtu se razvijejo kjerkoli vzdolž hrbtenice, od vratu do spodnjega dela hrbtenice. Bolečina se lahko razširi čez obsežno področje in sega v roke in noge, ali pa jo je mogoče lokalizirati kjerkoli vzdolž hrbtenice.

V grobem lahko ločimo 2 tipa bolečin: akutne in kronične bolečine.

AKUTNE BOLEČINE V HRBTU

Nenadna akutna bolečina je zelo mučna in človeka hudo izčrpa, ni pa nujno znamenje, da gre za trajne težave. Najpogostejši vzroki za akutne bolečine v hrbtu so kronične, dolgotrajne hrbtenične težave, kot na primer slaba drža ali oslabelost trebušnih mišic. Slednje povečajo pritiske in obremenijo hrbtenico in hrbtenične mišice, da lahko sčasoma nastanejo okvare.

Akutne bolečine v hrbtu lahko povzročijo tudi degenerativna obolenja, na primer osteoartroza ali osteoporoza. V takšnih primerih bolečina navadno po kakem dnevu začasno popusti, vendar je možnost, da se bo ponovno vrnila, velika, če ne bomo odpravili osnovnih vzrokov.

Pogosto pa akutno bolečino v hrbtu sproži tudi mehaničen vzrok, kot denimo na prvi pogled povsem nepomemben gib; če se sklonimo, da bi s tal pobrali torbico. Lahko da smo se že kakšen dan prej poškodovali pri delu, ki ga nismo bili vajeni, zato se mišice pretirano napnejo in skrčijo, da bi zavarovale hrbtenico pred izrednimi zahtevami, ki jih terjamo od nje. Pretirano lahko obremenimo tudi vezi, vretenca in medvretenčne ploščice.

Najpogostejši vzroki bolečin pa so nepravilno dviganje in obremenitve pri nevajenih gibih, telesni vadbi.

KRONIČNE BOLEČINE V HRBTU

Kronične bolečine v hrbtu so najpogostejša težava, s katerimi se soočajo zdravniki v razvitih družbah. Krive so za več izgubljenih delovnih dni (absentizem) kakor katera koli druga bolezen.
Hrbtenica je zapleten mehanizem, zato lahko povzroča bolečine že najmanjša poškodba sklepov, mišic, vezi in živčnih tkiv.

Najpogostejši vzrok kroničnih bolečin v hrbtu je preobremenjevanje hrbtenice, zato se vretenca druga na drugo posedajo. Medvretenčne ploščice degenerirajo in izgubijo prožnost, zato se prostor med vretenci zoži, posledica pa je obraba robov vretenc. Naštete težave so pogosto posledica oslabelih mišic, do katerih pride zaradi pomanjkanja telesne vadbe, slabe drže, neravnovesja v mišicah in oslabelost trebušnih mišic.

Pri starejši populaciji pa je eden od vzrokov pogosto obolenje okostja, do katerega pride zaradi degeneracije, ki je običajno posledica staranja.

 • Skrčenje medvretenčne ploščice
 • Bolečine zaradi poškodvanih medvretenčnih ploščic
 • Težave z medvretenčnimi sklepi

Kronične bolečine v hrbtu so lahko simptom ali posledica kake druge bolezni, zato se je potrebno posvetovati z osebnim zdravnikom. Med bolezni, ki lahko povzročajo kronične bolečine v hrbtu, sodijo:

 • Spondilitis
 • Rak
 • Ginekološke težave, ki so običajno povezane z bolečinami v križu
 • Vnetje ledvic
 • Osteomalacija
 • Osteoporoza
 • Revmatoidni artritis
 • Spondilolisteza
 • Bolezni želodca in žolčnika

Vsaka kronična bolečina je nadvse neprijetna, toda če hočemo težave premagati in odpraviti, moramo biti potrpežljivi in pozitivni.

Zdrava hrbtenica

7 korakov do zdrave hrbtenice


Majhni koraki lahko delajo cudeže, še posebej, ko gre za našo skrb za zdravo hrbtenico. Temu lahko recemo tudi preventivno vzdrževanje, ki je enakovredno staremu reku, ki se glasi: “Bolje prepreciti kot zdraviti!”

Prikaži vse

Welness za zdravo hrbtenico, prvi del


Wellness je proces, nenehno razvijanje zavesti, proces osebne rasti, ohranjanja in krepitve zdravja ter iskanja sreče tukaj in zdaj. Wellness je odločitev posameznika, da si bo prizadeval k optimalnemu zdravju in dobremu počutju.

Prikaži vse
Na vrh  

Zdravljenje bolečin v križu


Zdravljenje bolečin v križu se lahko zelo razlikuje, ker je odvisno od osnovnih vzrokov bolečin. Še zmeraj pa najboljše zdravljenje vključuje pregled hrbta iz strani strokovnjaka, ki vam pove, kako lahko še zmeraj ostanete aktivni in obvladujete bolečino.

Prikaži vse
Na vrh  

Bolečine v križu – vzroki in simptomi


Bolečine v križu pogosto opisujejo kot nenadne, ostre in nenehne bolečine, ki oslabijo predel telesa pod pasom. So zelo pogost pojav in vsaj enkrat v življenju prizadenejo večino ljudi.

Prikaži vse
Na vrh  

Zmote in napačne predstave o hrbtu


Obstaja mnogo zmotnih mišljenj o vzrokih in ustreznem zdravljenju bolečin v hrbtu. Napačno mišljenje o zdravljenju lahko povzroči poslabšanje stanja hrbtenice, hude bolečine in posledično stres ter tesnobo.

Prikaži vse
Na vrh  

Najpogostejše napake pri skrbi za hrbtenico


Veliko svojega časa posvetimo temu, kako najbolje skrbeti za svoj hrbet in hrbtenico. Za spremembo pa lahko pogledamo, katerim napakam pri skrbi za hrbtenico se je najbolje izogniti.

Prikaži vse
Na vrh  

Skrb za hrbet v dejstvih in številkah


Skrb za hrbtenico v dejstvih in številkah vam ponuja vpogled v približno oceno števila ljudi, ki trpijo za bolečinami v hrbtenici, v stroške zdravljenja ter dodatne informacije o zdravljenju hrbtenice.

Prikaži vse
Na vrh  

Splošna dejstva o bolečinah v hrbtu


Evolucija je človeka iz živali povzdignila v vladarja planeta. Dala mu je razum, lastno voljo in inteligenco, zato je preživel in naselil cel svet. Vendar pa se naš prednik najbrž ni zavedal, kakšne težave je človeštvu povzročil v trenutku, ko se je iz 4 postavil na 2 nogi ...

Prikaži vse
Na vrh  

Preprečevanje bolečin v hrbtu


Bolečine v hrbtu še prehitro pridejo same od sebe, zato ni potrebno, da jih pri tem še spodbujamo. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako se čim bolje izogniti bolečinam v hrbtu.

Prikaži vse
Na vrh  

Nasveti za manj bolečin v hrbtu na delovnem mestu


Če ste bodisi delavec, voznik, stevardesa, medicinska sestra ali pa uradnik, ste verjetno vsaj enkrat v karieri občutili bolečine v hrbtu na delovnem mestu.

Prikaži vse
Na vrh  

Okrevanje po bolečinah v hrbtu


Rehabilitacija – imenovana tudi fizioterapija ali vadba - je zelo pomembna za nadaljnjo preprečitev bolečin v hrbtu in za okrevanje po daljšem obdobju bolečin ali operaciji.

Prikaži vse
Na vrh  

Obisk zdravnika zaradi bolečin v hrbtenici


Pogosto bolečina v hrbtenici ni vzrok za preplah in je obisk zdravnika le izguba časa. Vendar pa je v nekaterih primerih bolečina znak za resno težavo.

Prikaži vse
Na vrh  

Načini zdravljenja bolečin v hrbtu – 1. del


V 90% primerov bolečin v hrbtenici se bolezensko stanje izboljša v šestih tednih, ne glede na način zdravljenja. V nasprotnem primeru pa se je potrebno z zdravnikom posvetovati o nadaljnjih načinih zdravljenja bolečin v hrbtu.

Prikaži vse
Na vrh  

Načini zdravljenja bolečin v hrbtu – 2. del


Če domače zdravljenje ne lajša oz. ne odpravlja bolečin v hrbtu, se zdravniki odločijo za druge, učinkovitejše načine zdravljenja.

Prikaži vse
Na vrh  

Kako zmanjšamo bolečine v hrbtu med sedenjem?


Sedenje na pisarniškem stolu povzroča bolečine v spodnjem predelu hrbta ali poslabša obstoječe bolečine v hrbtenici in v vratu. Z nekaj nasveti glede pravilne namestitve pisarniškega stola se lahko tem težavam izognete.

Prikaži vse
Na vrh  

Kdo ima bolečine v hrbtenici?


Bolečine v hrbtenici in križu so eden izmed najbolj splošnih zdravstvenih problemov v svetu. Prizadenejo lahko vsakogar - ne glede na leta in ne glede na spol.

Prikaži vse
Na vrh  

Določanje bolezni hrbtenice


Preden se lahko zdravnik spusti v natančno določanje bolezni hrbtenice in določi postopek za njeno zdravljenje, je potrebno znanje preteklih dogodkov, ki bi lahko vplivali na bolezen in telesni pregled.

Prikaži vse
Na vrh  

Bolečine v hrbtu med nosečnostjo


Med nosečnostjo so bolečine v hrbtu zelo pogoste. Članek govori o tipih bolečin v hrbtu med nosečnostjo.

Prikaži vse
Na vrh  

Najpogostejše starostne okvare hrbtenice


Stare poškodbe in slabe navade se s časom lahko odražajo tudi kot bolečine v hrbtenici. V tem članku si lahko preberete, katere so najpogostejše starostne okvare hrbtenice.

Prikaži vse
Na vrh  

Struktura hrbtenice


Kot za ostale dele telesa, moramo biti poučeni tudi o strukturi hrbtenice. Tako lahko preprečimo morebitne poškodbe ter se poučimo, kako ravnati v primeru bolečine v hrbtenici.

Prikaži vse
Na vrh  

Nega hrbtenice v nosečnosti


Bolečine v hrbtenici, posebno v spodnjem predelu, so ena najpogostejših težav, o katerih med nosečnostjo tožijo bodoče mamice. Ponavadi je zanje kriv pritisk na mišice v hrbtenici, ki ga povzroča rastoč trebuh ter z njim povezane spremembe v drži telesa.

Prikaži vse
Na vrh  

Telesna teža in hrbtenica


Prekomerna telesna teža neugodno vpliva na hrbtenico. Odvečna maščoba telesu prav nič ne koristi. V nasprotju z mišicami, ki varujejo sklepe, pretirana teža zgolj povečuje breme, ki ga morajo sklepi prenašati. To še posebno prizadene sklepe v križu in kolkih.

Prikaži vse
Na vrh  

Osteoporoza


Kaj je osteoporoza?

Prikaži vse
Na vrh  

Napačna drža, ohlapne mišice


Za hrbtenico naredimo največ, če pazimo na pravilno držo. Slaba telesna drža, do katere pogosto pride zaradi naše »lenobnosti« lahko pripelje do kroničnih bolečin v hrbtenici. Učenje pravilne tehnike drže pa ni tako preprosto. Svoje drže ne moremo popraviti čez noč, temveč počasi in z veliko truda.

Prikaži vse
Na vrh  

Osteoartroza


Osteoartroza se večinoma pojavlja pri starejših. Poznamo več dejavnikov tveganja, ki pospešujejo nastanek bolezni, vendar obstajajo tudi številni preventivni ukrepi, s katerimi lahko ta proces upočasnimo, med drugim tudi s telovadbo.

Prikaži vse
Na vrh  

Išias


Išias pravzaprav ni bolezen, ampak ime za vrsto simptomov, ki jih povzroča pritisk na bedrni živec na mestu,kjer zapušča hrbtenico. Čeprav je išias posledica hrbteničnih težav, čutimo bolečino zaradi dolžine živca še daleč od hrbta.

Prikaži vse
Na vrh  

Vplivi stresa na hrbtenico


Stresno življenje med dvajsetim in tridesetim letom starosti povečuje tveganje za zgodnji pojav bolečin v hrbtenici.

Prikaži vse
Na vrh  
Priporočamo
KOSMODISK CLASSIC hrbtni masažni pripomoček
Vaša cena: 54,90 €

Dodaj v košarico
KOSMODISK ACTIVE športni pas
Vaša cena: 75,90 €

Dodaj v košarico
KOSMODISK PRESTIGE
Vaša cena: 29,90 €
Dodaj v košarico

© 2008, Studio Moderna d.o.o. | Kontakt | Tel. 080 10 91 E-MAIL: kosmodisk@studio-moderna.com | KOSMODISK International

Telefon: + 386 1 58 99 900

Studio Moderna, finančne in intelektualne storitve ter trgovina, d.o.o., Podvine 36, 1410 Zagorje ob Savi, matična številka: 5566975, davčna številka: SI-95400818, št. registrskega vložka: 1/5174/00, osnovni kapital: 1.260.724,42 EUR. Studio Moderna, d.o.o., je zavezanec za plačilo davka na dodano vrednost.